Mirabiliss Poliklinika, Niš - Website logo

Poliklinika Mirabiliss, Niš - Instagram
Mirabiliss Poliklinika, Niš - Facebook


  Menopauza

  Menopauza označava prestanak menstrualnih ciklusa, odnosno kraj reproduktivnog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45.-55. godine života. Menopauza može nastupiti i između 40.-60. godine, ali i ranije kao posledica operacije ili bolesti.

  Pojam menopauza često se koristi za opis celog razdoblja koje prethodi (premenopauza) i koje sledi po prestanku menstrualnih krvarenja (postmenopauza).

  Uzrok menopauze je postepen prestanak funkcionisanja jajnika, pri čemu dolazi do potpunog prestanka produkcije polnih hormona estrogena i progesterona.

  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Menopauza 04
  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Menopauza 06
  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Menopauza 05

  Procesi i osećaji koji se javljaju kod žena u pre-, peri-, i postmenopauzi su posledica prilagođavanja organizma na manjak estrogena. Jedan od prvih simptoma je promena uobičajenog ritma menstrualnih ciklusa. Vreme između ciklusa se smanjuje ili produžava, ili dolazi do povremenih izostanaka menstrualnih ciklusa.

  Ostali simptomi su:

  • navale vrućine (valunzi ili fumade), noćna znojenja
  • vaginalne promene i promene urogenitalnog trakta u smislu stanjenja zida vagine, nedovoljne elastičnosti kao i osjetljivosti na infekcije psihičke tegobe
  • brze promene raspoloženja, umor, nesanica, otežana koncentracija
  • glavobolja
  • gubitak elastičnosti kože
  • osteoporoza

  Usled mnogih promena tokom menopauze redovni odlasci kod ginekologa su obavezni, a učestalost odlazaka zavisi isključivo od toga kako se ponaša organizam.

  U toku menopauze se preporucuje adekvatna i raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost, u cilju poboljšanja opšteg zdravlja, kao i minimalizovanja menopauzalnih tegoba. Preporučuje se upotreba biljnih preparata i čajeva od lekovitog bilja ko što su maka, hajdučka trava, crvena detelina, koji su prvi korak u tretmanu blažih oblika menopauzalnih tegoba.

  Hormonska terapija je indikovana u slučajevima prevremene menopauze ili kada ginekolog proceni da je korist od hormonske supstitucije veća od mogućih rizika.

  Najušpešnija neinvazivna, ne hirurska, brza, bezbolna metoda niskog rizika za rešavanja nedovoljne elastičnosti i suvoće vagine u menopauzi je primena plazme bogate trombocitima PRP.