Mirabiliss Poliklinika, Niš - Website logo

Poliklinika Mirabiliss, Niš - Instagram
Mirabiliss Poliklinika, Niš - Facebook


  Keratoza

  Seboroične keratoze su najčešće bezopasni tumori kože koji se javljaju kod starije populacije, ali se mogu javiti i kod mlađih osoba.

  U najvećem broju slučajeva se nalaze na koži koja je više izložena delovanju sunčevih zraka, pa se dovodi u vezu sa oboljenjima koja nastaju kao posledica sunčevog zračenja.

  Seboroična keratoza se više javlja kod ženske populacije. Broj promena kod seboroične keratoze povećava se godinama, kao i njihova veličina.

  Promene su u početku ovalne ili pločaste, glatke i braonkaste ili žućkaste boje.

  Vremenom prelaze u tvrde, uzdignute i tamno obojene bradavičaste promene veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Tada postaju hrapave i grube sa zrnastom strukturom.

  Uklanjanje keratoza je poželjno obavite dok su mekše i manje, da ne bi došlo do stvaranja pločastih naslaga koje mogu biti velike i do nekoliko centimetara. Keratoze se uvek spontano uvećavaju, tako da je nemoguće očekivati spontani prolazak.

  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Keratoze 01

  U kliničkoj praksi se pokazalo da su hirurška metoda i metoda radio-talasima veoma efikasne u otklanjanju keratoza. Hirurškim putem se otklanjaju veće promene, a kod manjih izraštaja pogodno je primeniti radio-talase.

  Metoda radiotalasa je pogodna za uklanjanje keratoza jer ima manje recidiva u odnosu na druge tehnike i ožiljci su gotovo neprimtni. Metoda je za pacijenta veoma komforna, efikasna, bezbolna i veoma kratko traje.

  U Poliklinici Mirabiliss lekari specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije uspešno primenjuju obe metode uklanjanja seboroične keratoze.