Mirabiliss Poliklinika, Niš - Website logo

Poliklinika Mirabiliss, Niš - Instagram
Mirabiliss Poliklinika, Niš - Facebook


  Trigger finger

  Trigger finger ili škljocavi prst je stanje kada se prst nakon savijanja ukoči i može se ispraviti uz veliki napor ili uz pomoć druge ruke, a pri tom postupku ispravljanje se čuje zvuk „škljoc”. Prilikom ispravljanja prsta veoma često se javlja bol. Ovo stanje može biti karakteristično za jedan ili više prstiju šake.

  Pravi uzrok ovog stanja nije poznat. Pretpostavka je da se radi o upalnom procesu koji uzrokuje otok na tetivi ili njenom omotaču. Škljocavi prst se češće javlja kod ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa, dijabetesa ili imaju sindrom karpalnog kanala.
  Simptomi su: ukočenje prsta u šaci nakon savijanja, nemogućnost normalnog ispružanja, bol pri pokušaju ispružanja , škljocanje prsta nakon naglog izpružanja uz pomoć druge šake ili jače sile, bol u dlanu, bol duž prsta, čvorić u predelu dlana koji se može opipati.

  Lečenje se vrši manjom hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji. Suština intervencije je uklanjanje čvorića koji vrši pritisak na tetivu i omogućavanje tetivi da se vrati u svoj prirodni kanal.

  Nakon intervencije pacijentu se preporučuje mirovanje. Povratak svakodnevnim aktivnostima je veoma brz.

  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Trigger finger 01