Mirabiliss Poliklinika, Niš - Website logo

Poliklinika Mirabiliss, Niš - Instagram
Mirabiliss Poliklinika, Niš - Facebook


  Aterom

  Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja.

  Ateromi su smešteni u poslednjem sloju kože – dermu pa im je drugi naziv dermalna cista. Najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. U početku je primetan beličasti čvorić na ili ispod kože, koja se pomera pri pritisku i elastična je. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko santimetara, meki na dodir. Ateromi nisu bolni izuzev ukoliko nastane upala. Na mestu upale dolazi do naglog rasta ateroma i pojave crvenila sličnog bubuljici, promena je tada izuzetno bolna. Osoba može imati aterome godinama, a mogu biti veličine od zrna gračka do veličine kokošijeg jajeta.

  Sadržaj ateroma je u nekim situacijama moguće istisnuti, međutim kapsula u kojoj je smešten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Istiskivanje ovakvih promena se nikada ne preporučuje, jer se može provocirati upala kompromitovanjem cirkulacije.

  Aterome je potrebno uklanjati na vreme. Razlozi mogu biti estetski, praktični (kada se nalaze na mestu stalne iritacije), kada se primeti nagli rast i kada dođe do fizičkog povređivanja ili infekcije ateroma.

  Ateromi se najefikasnije uklanjaju hirurškom ekscizijom u lokalnoj anesteziji.

  Mirabiliss Poliklinika, Niš - Lipomi 01

  Masno tkivo ili lipom

  Lipomi su masne ćelije organizovane na jednom mestu ispod kože.

  Najčešće se uklanja iz estetskih razloga. Uklanjanje se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji.